Esti ceea ce mananci

26 februarie 2010 at 12:43 4 comentarii

Nici nu stiu cu ce sa incep pentru a va vorbi in cateva cuvinte despre cat de important este sa mancam sanatos. In primul rand, ar trebui sa ne gandim ca suntem rezultatul a ceea ce mancam. Cu cat hrana pe care o consumam este mai sanatoasa, cu atat vom avea parte de vitamine, fibre, etc si, deci, vom da un randament mai bun in viata de zi cu zi.

Sunt de-a dreptul oripilat de gandirea pe care o avem sau care ni s-a implementat de catre altii cu privire la acest subiect extrem de important din viata noastra. Suntem din ce in ce mai nepasatori de organismul nostru, tratandu-ne, de multe ori, chiar cu dispret. Am inceput sa punem mult mai mult accent pe lucrurile din jurul nostru decat pe noi insine. De exemplu: daca ne-am cumparat o masina noua si scumpa, niciodata nu o vom alimenta cu o benzina de proasta calitate, deoarece ne gandim ca motorul, in timp, nu o sa mai dea un randament foarte bun. Dar, daca ne este foame nu stam nici doua secunde pe ganduri si mancam orice avem la indemana, nemaigandindu-ne ca, la fel ca si masina, in timp nu o sa mai dam un bun randament daca vom consuma hrana de proasta calitate. Stam si ne ascundem in spatele zicalei ‘traim in secolul vitezei’, fiindu-ne mult mai usor sa ne acomodam cu aceasta decat sa ne gandim putin si sa realizam ca defapt nu este chiar asa. Mai degraba am putea spune ca traim in secolul comoditatii! De ce zic asta? Multi dintre noi, atunci cand vine vorba sa mergem la piata sau la un supermarket sa luam ceva de mancare, preferam sa rabdam de foame in speranta ca poate trece un prieten pe la noi si ii zicem sa ia si ceva de mancare de pe drum, ori ne comandam ceva prin telefon, ori mergem la un fast-food si luam ceva de acolo, ca este mai comod. Iar, daca mergem, intr-un final, la magazin ne orientam , pe cat se poate, spre hrana semipreparata, deoarece in mintea multora aceasta se face mai repede si, ce este mai important de fapt, se face mult mai usor.

Dar de ce sa nu ne gandim inainte de a pleca la cumparaturi sa mergem sa cumparam alimente pe care urmeaza sa le gatim? Acestea fiind mult mai sanatoase si mult mai gustoase de cele mai multe ori. In peste 70% din cazuri, a gati o mancare semipreparata dureaza mai mult decat a gati acelasi fel de mancare de catre noi insine de la bun inceput. Multi dintre noi ori nu stiu asta ori pur si simplu sunt comozi. Ca, dupa cum spuneam si mai devreme, traim in secolul comoditatii!

Intentia mea nu este sa va enervez pe multi dintre dumneavoastra, cei care v-ati regasit in cele spuse de mine, ci sa trag un semnal de alarma asupra modului de viata pe care in ultimul timp il adoptam tot mai multi dintre noi. Trebuie sa realizam odata pentru totdeauna ca nu facem altceva decat sa ne autodistrugem in fiecare zi putin cate putin. Sper ca am reusit, macar un pic, sa va fac sa va puneti un semn de intrebare legat de alimentatie dumneavoastra cat si cea a copiilor dumneavoastra si sper, din toata inima, ca o sa incercati sa va schimbati modul de a va hrani. Nu putem face toate acestea fara sa stim si mai ales fara sa vrem sa gatim. Regasiti-va pasiunea pentru gatit! Spor la treaba!

Entry filed under: Altele. Tags: , , .

Jamie Oliver – TEDPrize Food, inc.

4 comentarii Add your own

  • 1. ghitu  |  5 martie 2010 la 22:03

    Un post foarte bun…bravo…ai pus punctul pe i… sper ca macar 10% din cei care te citesc sa iti urmeze sfatul..

    Răspunde
  • 3. daniela  |  23 aprilie 2010 la 6:17

    adevarat ce zici…..dar lucrurile astea le schimbi atunci cand inaintezi in varsta sau mai bine….atunci cand are cine sa ti le faca !

    Răspunde
    • 4. sagatimcudragos  |  23 aprilie 2010 la 10:00

      pai asta incerc sa zic…nu trebuie sa aiba cine sa ti le faca. trebuie sa invatam fiecare din noi sa facem 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 5 abonați.

Calendar

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
______________________________
______________________________
______________________________
______________________________
______________________________
______________________________